Hoe koud moet een koelkast zijn?
De ideale temperatuur in een koelkast is 4 graden Celsius. Bij deze temperatuur zijn je voedingsmiddelen namelijk het langst houdbaar. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer schimmels en bacteriën de kans hebben zich te vermenigvuldigen. Schimmels en bacteriën houden namelijk van vocht en warmte. Hoe kouder de koelkast, hoe langer iets houdbaar blijft. Maar pas wel op met de (te) lage temperatuur, want hiermee verspil je ook veel energie. Daarbij heb je de kans dat spullen aan de achterkant van de koelkast bevriezen, omdat het aan de achterkant van de koelkast te koud wordt.
Wil je de temperatuur in je koelkast in de gaten houden? Dan is het aan te raden om een thermometer in de koelkast te hangen. Sommige koelkasten hebben al een thermometer ingebouwd, maar lang niet allemaal.
Temperatuurzones in de koelkast
Tijd voor een stukje natuurkunde. Lucht in de atmosfeer bestaat voornamelijk uit moleculen die opgebouwd zijn uit atomen en chemisch aan elkaar verbonden zijn. Kinetische energie, of bewegingsenergie, zorgt ervoor dat moleculen snel of langzaam bewegen. Snel bewegende moleculen zorgen voor warmte. De warme lucht is lichter dan koude lucht, waardoor koude lucht zakt en warme lucht stijgt.
Ventilatoren in koelkasten zorgen voor de temperatuurregulatie, maar niet alle koelkasten hebben een ventilator. Doordat warme lucht opstijgt, verschillen de temperaturen in de koelkast per plank. Hier kun je rekening mee houden voor de indeling van je koelkast.
Verschillende etenswaren, verschillende temperaturen
Onderin de koelkast is het het koudst. Eerder gaven we al aan: hoe kouder de koelkast, hoe minder snel een product bederft. Het is dus verstandig om producten die het snelst bederven onderin de koelkast te leggen. Denk hierbij aan gesneden groenten, vlees, vis en melkproducten. Leg deze producten echter niet in de groentelade. De groentelade heeft namelijk zijn eigen luchtcirculatiesysteem omdat het een dichte ruimte is binnen de koelkast. Daarom is het in de groentelade warmer dan op de bovenste plank in het koelgedeelte. In de groentelade kun je bijvoorbeeld ongesneden groente en fruit bewaren.
In de deur en op de bovenste koelkastplank is het het minst koud. Hier kun je producten bewaren die het langst houdbaar zijn, zoals producten in potten en eieren.