• +3
  • Ross
  • Joep
  • Barry
  • Janneke
  • Ruud
  • Jaleel
  • Juan

Ruim helft Nederlanders voelt zich verplicht meer uit te geven als mensen komen eten

Ruim helft Nederlanders voelt zich verplicht meer uit te geven als mensen komen eten

Eten is van oudsher een sociale aangelegenheid – ‘eten’ en ‘gezelligheid’ zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Dit stond vanwege de coronacrisis op een lager pitje, maar door de recente versoepelingen is eten in (klein) gezelschap weer mogelijk. Maar wat schotelen we onze gasten eigenlijk voor? Hoeveel rekening houden we met speciale dieetwensen en zijn we bereid meer geld uit te geven of houden we het juist lekker goedkoop? We vroegen het aan 1.056 Nederlanders. De resultaten vind je hieronder. 

Uitgebreid dineren of een simpel AVG’tje?

Iedere Nederlander geeft zijn eigen invulling aan het begrip ‘gastvrijheid’. Ondanks dat er gediscussieerd wordt over de manier waarop, zijn veel Nederlanders het over één ding eens: de kosten. Zo zegt maar liefst 56 procent van de Nederlanders zich verplicht te voelen om – in het geval van gasten – meer geld uit te geven aan een maaltijd dan normaal. Zeeuwen voelen met 65 procent de meeste sociale druk om eens lekker uit te pakken. Hoe de rest van Nederland hierover denkt, zie je in de visual hiernaast. 

Uitgebreid dineren of een simpel AVG’tje?

Vegetarisch, veganistisch, gluten- of lactosevrij.

Tegenwoordig zijn er talloze diëten waardoor het soms nogal een opgave kan zijn om een lekker gerecht te bereiden waar iedereen tevreden mee is. Daarnaast sta je een stuk langer in de keuken. Maar liefst tien procent van de Nederlanders heeft door alle verschillende dieetwensen geen zin meer om gasten uit te nodigen voor het eten. Opvallend genoeg zijn mannen hierin erg stellig; veertien procent (tegenover zes procent van de vrouwen) van hen heeft geen zin gasten uit te nodigen als zij bijzondere voedseleisen hebben. De exacte verhouding tussen mannen en vrouwen, verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën, zie je hiernaast.  

Vegetarisch, veganistisch, gluten- of lactosevrij.

Betaalverzoek?

Frequent bij elkaar eten kan aardig in de kosten lopen. Door af en toe een Tikkie te sturen, blijft het echter voor iedereen behapbaar. Zeven procent van de ondervraagden stuurt hun gasten weleens een betaalverzoek nadat ze samen gegeten hebben. Vooral jongeren zijn fervente tikkie-gebruikers, ruim een kwart van hen stuurt geregeld betaalverzoeken rond voor boodschappen. In de visual zie je de exacte verhouding tussen verschillende leeftijdsgroepen.

Betaalverzoek?

Gezonder koken

Er wordt niet alleen uitgepakt als het gaat om de kosten van het diner; ook schotelt veertien procent van de respondenten hun gasten een gezondere maaltijd voor dan normaal. Vooral Friezen zetten met 23 procent hun beste beentje voor en koken gezonder voor eters. Groningers (zes procent) voelen hier het minst voor en bereiden liever een standaardmaaltijd. Benieuwd hoe de rest van Nederland hierover denkt? Je vindt het in de visual hiernaast.

Gezonder koken

Plakkers

Het kan ontzettend gezellig zijn om vrienden over de vloer te krijgen. Zó gezellig dat je soms letterlijk en figuurlijk de klok uit het oog verliest. Terwijl de gastheer of -vrouw je het liefst ziet vertrekken, blijven velen nét iets te lang plakken. Dertien procent van de ondervraagden zegt daarom graag een tijd af te spreken waarop hun gasten weer vertrekken. Jongeren (achttien procent)  zijn de grootste voorstanders van duidelijke afspraken. Benieuwd naar de exacte verdeling tussen de verschillende leeftijdscategorieën? Je vindt het in de visual hiernaast.

Plakkers
Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.