• +3
 • Ross
 • Joep
 • Barry
 • Janneke
 • Ruud
 • Jaleel
 • Juan

Wat is de standaard werkhoogte van een keuken?

Wat is de standaard werkhoogte van een keuken?

De standaard hoogte voor een werkblad in de keuken is 90 centimeter. Deze afmeting zal voor sommige mensen te hoog zijn en voor anderen te laag. Hoe langer je bent, hoe hoger het werkblad moet zijn. Het is belangrijk om een werkbladhoogte te kiezen die past bij jouw lengte, zodat je optimaal kunt koken en om te voorkomen dat je lichamelijke klachten krijgt.

Lees verder om erachter te komen wat voor jou de juiste werkhoogte van je keuken is.

Gewenste werkhoogte in verhouding met lichaamslengte

De hoogte van een werkblad (inclusief het blad) is vanuit ergonomisch oogpunt belangrijk. Een werkblad is gemiddeld 90 cm hoog. We raden echter aan om te kiezen voor een hoogte die past bij de persoon die het meest in de keuken staat. Hieronder leggen we uit welke hoogte het beste past bij verschillende lengtes:

 • Hoogte voor kleine personen:
  Voor personen tot 1.70 meter adviseren we een hoogte van 85 tot 90 centimeter voor het keukenblad.
   
 • Hoogte voor middelgrote personen:
  Ben je tussen de 1.70 en 1.90 meter lang, dan past een aanrechtblad van 90 tot 95 cm beter bij je.
   
 • Hoogte voor lange personen:
  Personen langer dan 1.90 meter hebben baat bij een werkbladhoogte van ongeveer 95 tot 100 cm.


Houd er rekening mee dat dit gemiddelden zijn. Voor de ideale hoogte van het aanrechtblad raden we aan om te meten. Zie de uitleg hieronder.

De ideale hoogte berekenen

Om de juiste hoogte te bepalen van het keukenblad, kun je het volgende doen. Begin door rechtop te staan en draag de schoenen die je normaal gesproken draagt tijdens het koken (of trek je schoenen uit als je deze niet draagt). Strek je arm langs je lichaam en buig je elleboog in een hoek van 90 graden. Meet nu de afstand tussen de vloer en je elleboog en trek hier 10 centimeter vanaf.

Deze afstand is de ideale hoogte voor jouw werkblad. Als je regelmatig lange tijd in de keuken staat, raden we aan om nog eens 15 centimeter van de vloer-tot-elleboog-afstand af te halen. Op die manier kook je nog comfortabeler en verminder je het risico op lichamelijke klachten.

De ideale hoogte berekenen

Verschillende lengtes binnen een huishouden

Het kan natuurlijk zijn dat je in het huishouden gezinsleden met verschillende lengtes hebt. Je kunt de hoogte dan het beste aanpassen aan degene die het vaakst gebruik maakt van de keuken.

Vervolgens kun je voor de mensen die langer zijn verhoogde snijplanken gebruiken. Deze verhogen het werkoppervlak en stellen mensen met een langere lengte in staat om comfortabel te werken zonder de hele werkbladhoogte aan te passen.

Voor kortere mensen kan het handig zijn om krukken of opstapjes te gebruiken. Op deze manier wordt het werkblad tijdelijk verhoogd, zodat je gemakkelijk toegang hebt tot het werkoppervlak.

Verschillende lengtes binnen een huishouden

Voorkom lichamelijke klachten

Heb je wel eens last van nek- of rugklachten? Dit kan komen door een onjuiste hoogte van je werkblad. Het is daarom verstandig om rekening te houden met ergonomie in de keuken om lichamelijke klachten te voorkomen.

Wanneer je regelmatig last krijgt van je rug of je nek terwijl je in de keuken bezig bent, duidt dat op een te laag werkblad. Wanneer je last krijgt van je schouders, duidt dat juist op een te hoog werkblad.

 lichamelijke klachten veroorzaakt door een verkeerde hoogte van je aanrechtblad

Kom langs in één van onze winkels

Vind je het nog lastig om de juiste hoogte van jouw werkblad te bepalen? Dat kunnen wij ons goed voorstellen. In dit geval kan er gemakkelijk advies worden opgevraagd bij een van onze keukenadviseurs.

Ook kan het helpen door verschillende werkbladhoogtes uit te proberen. Dit kan in één van onze 14 filialen met showroom. Maak een afspraak zodat er voldoende tijd voor je kan worden ingepland.

We staan klaar om je te begeleiden naar het aanschaffen van jouw nieuwe keuken met ergonomisch werkblad, waar je veel plezier van gaat hebben!

 

Kom langs in één van onze winkels
Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.