• +3
  • Ross
  • Joep
  • Barry
  • Janneke
  • Ruud
  • Jaleel
  • Juan

Wat kost een wasmachine per jaar?

Niet onbelangrijk zijn de kosten per jaar van een nieuwe wasmachine. Voor een wasmachine zijn deze opgebouwd uit stroom, water, wasmiddel, afschrijving en onderhoud. We laten hieronder de kosten van het wasmiddel, afschrijving en onderhoud even voor wat het is en kijken enkel naar kosten van het energie- en waterverbruik van een wasmachine per jaar. 

We beginnen met de kosten van een wasmachine. Op het energielabel kun je vinden hoeveel kWh een wasmachine per jaar verbruikt, dit is op basis van 220 wasbeurten. Het aantal kWh maal de stroomprijs zijn de energiekosten per jaar. Hoe hoger de temperatuur hoe meer energie een wasmachine verbruikt. Gemiddeld kost een wasmachine tussen de €25 en €50 aan energie per jaar (o.b.v. 4 wasbeurten per week).

Daar komen de kosten van het waterverbruik nog bij. Kijk op het energielabel hoeveel water een wasmachine verbruikt per jaar en vermenigvuldig dit met de waterprijs per liter. Gemiddeld kost een wasmachine €16 euro aan water per jaar (o.b.v. 220 wasbeurten en een verbruik van 55,6 liter per wasbeurt).

We geven hier een rekenvoorbeeld van de wasmachine Siemens WM14VEH7NL, een wasmachine met een vulinhoud van 9kg. Op het energielabel kun je vinden dat deze in de categorie A+++ valt, 137 kWh per jaar en 9900 liter verbruikt.

In Nederland ligt de gemiddelde prijs van kWh elektriciteit rond de €0.20, dit nemen wij in dit voorbeeld dan ook als uitgangspunt. Deze wasmachine kost 137 * 0,2= € 27,40 aan stroom per jaar.

Voor het berekenen van de waterkosten nemen wij € 0,0013 per liter als uitgangspunt. De Siemens WM16W461NL kost 9900 * 0,0013 = € 12,87 per jaar.

In totaal kost deze wasmachine €40,27 per jaar en 18,30 cent per wasbeurt.

Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.