Keukenloods.nl - Inbouwapparatuur en keuken specialist

  • Thomas
  • Matthias

Kookveldafzuiging

Kookveldafzuiging

Afzuigkappen zijn in vier groepen in te delen; inbouw afzuigkappen, schouwkappen, onderbouw afzuigkappen en kookveldafzuiging. Onder de categorie kookveldafzuiging vallen de downdraft, kookveldafzuiging en kookplaat met afzuiging.

Een downdraft afzuigkap is een nieuw soort afzuigkap die achter de kookplaat wordt geplaatst. Het downdraft systeem komt omhoog zodra deze wordt ingeschakeld en zuigt kookgeuren direct op. Omdat deze geuren niet de kans krijgen te dwalen heb je minder last van vocht, geuren en vet in je keuken. Een ander voordeel van het downdraft afzuigsysteem is het geluidniveau. Afzuigkappen produceren redelijk wat geluid. Omdat het downdraft systeem dicht bij de kookplaat zit en niet boven je hoofd hangt heb je hier veel minder last van tijdens het koken. 

Kookveldafzuiging wordt tussen twee kookplaten of direct naast de kookplaat ingebouwd. Kookveldafzuiging zuigt kookgeuren direct op en houdt de keuken vet- geur en vochtvrij. Dit type afzuiging bespaart veel ruimte aan de bovenkant van de keuken.

Dankzij kookplaten met afzuiging kun je nu koken zonder afzuigkap. Het afzuigsysteem zit namelijk in de kookplaat. Hierdoor worden alle dampen en kookgeuren direct worden afgevoerd.

Assortiment kookveldafzuiging

Belangrijke informatie

  • Kookveldafzuiging geeft je keuken een luxe uitstraling.
  • Downdraft afzuigsystemen zijn gemakkelijk schoon te maken.
  • Kookveldafzuiging is niet geschikt voor gaskookplaten in verband met brandgevaar.

Soorten kookveldafzuiging

Kookveldafzuiging
Een van de nieuwste soort afzuiging is de kookveldafzuiging. Deze wordt net als de downdraft in het werkblad geplaatst achter of naast de kookplaat. Het verschil met downdraft is dat kookveldafzuiging niet omhoog komt uit het werkblad als deze geactiveerd wordt. Kookveldafzuiging is ook tussen twee domino-elementen te plaatsen. Dit type afzuiging is niet geschikt voor gaskookplaten.

Downdraft
De downdraft is een nieuw soort afzuigkap die achter de kookplaat wordt geplaatst. Bij een downdraft afzuigkap worden etensluchtjes snel van het kookblad afgevoerd. In de meeste gevallen verdwijnt de afzuigkap in het keukenblad op het moment dat je hem niet gebruikt. Downdraft afzuigkappen zijn verkrijgbaar als luchtafvoer of recirculatie model en hierdoor een prachtige oplossing voor een keukeneiland. Dit type afzuiging is niet geschikt voor gaskookplaten.

Soorten afzuigsystemen

Er zijn drie afzuigsystemen; recirculatie, centraal afzuigsysteem of luchtafvoer. Kookveld afzuigsystemen beschikken veelal over het recirculatie afzuigsysteem.

Recirculatie
Het recirculatie afzuigsysteem zuigt lucht met vet en kookgeuren op, filtert deze en blaast de schone lucht weer terug de keuken in. Het voordeel hiervan is dat je geen afvoer naar buiten nodig hebt en bespaart op stookkosten doordat de warme lucht naar binnen wordt geblazen. Afzuigkappen die lucht recirculeren beschikken over een vetfilter en koolstoffilter welke na een bepaalde tijd vervangen dienen te worden.

Afzuigcapaciteit

Misschien wel een van de meeste belangrijke factoren van een afzuigkap is de afzuigcapaciteit (uitgedrukt in kubieke meter per uur (m³) ). Hoewel je misschien zou denken dat hoe sterker de afzuigcapaciteit hoe beter is dit zeker niet het geval. De afzuigcapaciteit die jij nodig heb hangt af van de keuken, is deze open of gesloten? Groot of klein? Met de formule hieronder kun je eenvoudig berekenen hoeveel afzuigcapaciteit jouw nieuwe afzuigkap moet hebben.

Aparte keuken
Afzuigcapaciteit m³ = Inhoud keuken in meters (hoogte x breedte x lengte) x 10

Open keuken
Afzuigcapaciteit m³ = Inhoud keuken in meters (hoogte x breedte x lengte) x 20

Heb je hulp nodig met bepalen van de juiste afzuigcapaciteit? Neem dan contact op met onze service afdeling.

Filters

Kookveldafzuiging beschikt over vetfilters om het vet uit de opgezogen lucht te filteren. Deze filters moeten om de zoveel tijd gereinigd worden. Over het algemeen kunnen vetfilters in de vaatwasser gereinigd worden. Controleer dit voor de zekerheid in de handleiding van het afzuigsysteem. Vetfilters moeten om de zoveel jaar vervangen worden, hoe vaak dit nodig is, is afhankelijk van de kwaliteit van het filter. Bekijk ook hiervoor de handleiding van de afzuigkap om te zien hoe vaak het vetfilter vervangen moet worden.

Kookveldafzuiging met een recirculatiesysteem beschikt ook over een koolstoffilter die de lucht filtert. Hiervoor geldt dat de kwaliteit van het filter bepaalt hoelang deze meegaat. Ook dit kun je terugvinden in de handleiding van de afzuigkap. Wil je het koolstoffilter vervangen? Bekijk dan het typenummer van de afzuigkap om te zien welk koolstoffilter hier bij past.

Geluidsniveau

Het geluid dat een afzuigkap produceert hangt voor een groot gedeelte af van het afzuigsysteem waar deze gebruik van maakt. Hierdoor kunnen er grote verschillen zitten tussen de verschillende afzuigkappen. Afzuigkappen met een recirculatiesysteem of motor maken meer geluid als een afzuigkap die wordt aangesloten op een centraal afvoersysteem. Bij kookveldafzuiging heb je hier minder last van omdat het systeem in de kookplaat zit en niet boven je hoofd hangt.

AEG Hob2Hood (H2H)

Tegenwoordig wordt er steeds meer geautomatiseerd, zo ook koken. Een slimme oplossing om het koken eenvoudiger te maken is het Hob2Hood (H2H) systeem van AEG. H2H is een draadloze verbinding tussen jouw afzuigkap en kookplaat. De afzuigkap schakelt automatisch in op het moment dat jij de kookplaat aanzet. Met H2H hoef jij je alleen nog maar te focussen op koken, ongewenste etensluchtjes zijn verleden tijd.

Advies nodig?

Heb jij een vraag over een product of kunnen wij jou helpen met het plaatsen van een bestelling? Dat doen wij graag! Ons team staat zeven dagen per week voor jou klaar. Je kunt ons telefonisch bereiken via 0226-355340 of mailen op info@keukenloods.nl.


Neem contact met ons op

Gerald

Bereikbaar voor al je vragen

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.