• +3
  • Ross
  • Joep
  • Barry
  • Janneke
  • Ruud
  • Jaleel
  • Juan

Inbouw afzuigkap

Inbouw afzuigkap

Op zoek naar een inbouw afzuigkap? Wij loodsen je erdoorheen!

Er zijn vele soorten afzuigkappen. In het assortiment van Keukenloods.nl maken we maar liefst onderscheid tussen 10 varianten. Toch zijn alle soorten onder te verdelen in vier categorieën; inbouw afzuigkappen, schouwkappen, onderbouw afzuigkappen en kookveldafzuiging. De inbouwunit afzuigkap en plafondunit afzuigkap vallen onder de categorie inbouw afzuigkappen. Deze afzuigkappen worden in de keuken of schouw ingebouwd en gaan geheel op in het design van de keuken. Hierdoor is alleen het design van de onderkant van de inbouw afzuigkap van belang.

Assortiment inbouw afzuigkap

Belangrijke informatie

  • Afzuigkappen met luchtafvoer worden vaak geleverd zonder afvoerslang en pijp.
  • Er zijn afzuigkappen met en zonder motor.
  • Plasma filters geschikt zijn voor iedere afzuiginstallatie en los verkrijgbaar ten behoeve van recirculatie.
  • De minimale afstand tussen jouw kookplaat en afzuigkap moet minimaal 65 cm bedragen.

Soorten inbouw afzuigkappen

 
Inbouwunit afzuigkap Inbouwunit afzuigkap

Een inbouwunit afzuigkap is geschikt om te plaatsen in een schouw die je zelf hebt ontworpen of laat ontwerpen. De standaard breedtes van deze afzuigkappen zijn 60, 70, 80 en 90 cm. Zorg ervoor dat de inbouwunit afzuigkap recht boven het kookgedeelte wordt geplaatst. Het is belangrijk dat de kap minstens even breed is als het fornuis of de kookplaat.

Plafondunit Plafondunit

Een plafondunit afzuigkap wordt direct in het plafond geïnstalleerd. Hierdoor heb je vrij zicht in de keuken en kun je niet meer je hoofd stoten tegen de afzuigkap. De plafondunit is ook te plaatsen in een verlaagd plafond en is ideaal boven een kookeiland. Zorg bij de installatie van een plafondunit dat de afstand tussen de kookplaat en het plafond niet te groot is, anders worden eetluchtjes niet optimaal afgevoerd. De meeste plafondunit afzuigkappen zijn te regelen met een afstandsbediening en hebben randafzuiging.


 

Grootte afzuigkap

Het formaat van de afzuigkap is niet direct gelinkt aan de afzuigcapaciteit. Ons advies is daarom kies een afzuigkap die minimaal net zo breed is als je kookplaat. De maten verschillen uiteraard per type afzuigkap. Bekijk bij een inbouw afzuigkap goed de maattekening zodat je zeker weet dat de kap past in de schouw.

Afzuigcapaciteit

De afzuigcapaciteit wordt uitgedrukt in kubieke meter per uur (m³) en verschilt per inbouw afzuigkap. De afzuigcapaciteit van een afzuigkap moet voldoende zijn om je keuken vrij te houden van kookgeuren die vrijkomen tijdens het koken maar niet afdoen aan de luchtkwaliteit.

Hoe sterk de afzuigcapaciteit moet zijn hangt af van de inhoud van de keuken en of de keuken open of gesloten is. Er geldt dan ook niet hoe sterker de afzuigcapaciteit hoe beter. Wanneer de afzuigcapaciteit te sterk is voor de keuken wordt er ook zuurstof afgezogen wat een negatief effect heeft op de luchtkwaliteit.

Met de volgende formule kun je berekenen hoeveel afzuigcapaciteit jouw afzuigkap moet hebben.

Open keuken
Afzuigcapaciteit m³ = Inhoud keuken in meters (hoogte x breedte x lengte) x 20

Aparte keuken
Afzuigcapaciteit m³ = Inhoud keuken in meters (hoogte x breedte x lengte) x 10

Afzuigcapaciteit

Afstand afzuigkap en kookplaat

De aanbevolen afstand tussen de inbouw afzuigkap en kookplaat hangt af van het type kookplaat waarop je kookt. Kook je op gas? Houd dan een minimale afstand van 65 centimeter aan. Dit om te voorkomen dat de afzuigkap vlam vat en gevaarlijke situaties opgeleverd. Kook je op een inductie- of keramische kookplaat? Houd dan een minimale afstand aan van 55 centimeter. Voor beide kookplaten geldt, hang de afzuigkap ook niet te hoog boven de kookplaat. Ons advies is een maximale hoogte van 80 cm, hangt de inbouw afzuigkap hoger dan heb je kans dat kookgeuren onder de afzuigkap doorgaan en niet worden opgezogen.

Filters

Alle afzuigkappen beschikken over een vetfilter welke om de zoveel tijd vervangen moet worden voor de optimale werking van de afzuigkap. Het verschilt per type afzuigkap en vetfilter hoe vaak deze vervangen moet worden, bekijk hiervoor de handleiding.

Afzuigkappen met een recirculatiesysteem hebben daarnaast ook een koolstoffilter voor het filteren van de lucht. Voor dit filter geldt dat de verschillen in kwaliteit invloed heeft op de levensduur. Wil je het koolstoffilter vervangen? Bekijk dan het typenummer van de afzuigkap om te bekijken welk koolstoffilter hier bij past.

Daarnaast heb je tegenwoordig ook het PlasmaMade Airfilter. Dit filter is direct op de afzuigkap te plaatsen en filtert de kooklucht, pollen en bacteriën uit de lucht in jouw woning. Dit filter vervangt het luchtafvoer kanaal waardoor je geen opening naar buiten meer nodig hebt.

Filters

Soorten afzuigsystemen

Een belangrijke factor om over na te denken is het afzuigsysteem die je in jouw nieuwe inbouw afzuigkap wil. Er zijn drie mogelijkheden; luchtafvoer, recirculatie of een centraal afzuigsysteem.

Luchtafvoer:
Het bekendste en meeste gebruikte afzuigsysteem is luchtafvoer. Inbouw afzuigkappen met een luchtafvoersysteem hebben een motor waarmee ze kookgeuren via een afvoerslang naar buiten afvoeren. Dankzij deze motor kunnen grote hoeveelheden kookgeuren tegelijk worden afgevoerd. Wat belangrijk is om te weten is dat afzuigkappen met een luchtafvoersysteem geleverd worden zonder afvoerslang. De gemiddelde afvoerslang heeft een diameter 15 of 12,5 centimeter. Voor de beste prestaties kies je een afvoerslang met een diameter van 15 centimeter.

Recirculatie:
Recirculatie wordt steeds populairder. Met dit systeem worden kookgeuren gefilterd en in de ruimte teruggeblazen. Afzuigkappen met een recirculatiesysteem zijn geschikt voor elke type woning. Heeft jouw afzuigkap geen recirculatiesysteem maar wil je dit wel? Bekijk dan eens de PlasmaMade filters. Deze filters zijn aan te sluiten op elke afzuigkap waardoor lucht gerecirculeerd wordt. Inbouw afzuigkappen met een recirculatie systeem beschikken naast het bekende vetfilter ook een koolstoffilter. Dit filter dient periodiek vervangen te worden, hoe vaak hij vervangen moet worden hangt af van de kwaliteit van het filter. Bekijk hiervoor de handleiding van de afzuigkap.

Centraal afzuigsysteem
Er bestaan ook afzuigkappen zonder motor. Om kookgeuren af te voeren moet deze afzuigkap aangesloten worden op het centrale afzuigsysteem. De geuren worden dan via het zelfde kanaal afgevoerd als lucht dat vanuit het toilet en badkamer worden afgevoerd. Inbouw afzuigkappen met een centraal afzuigsysteem zijn gemiddeld goedkoper dan overige varianten. Een nadeel van dit systeem is dat de afzuigcapaciteit afhankelijk is van het centrale afzuigsysteem. Deze kun je dus niet handmatig instellen.

AEG Hob2Hood (H2H)

AEG heeft nu een systeem ontwikkeld waarbij je tijdens het koken ook enkel hoeft te concentreren op het koken. De Hob2Hood functie communiceert namelijk met de AEG kookplaat waardoor de afzuiging automatisch wordt geregeld. Tegelijk wordt ook de verlichting automatisch ingeschakeld. Nooit meer vieze luchtjes omdat de afzuigkap niet goed stond ingesteld.

Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.