• +3
  • Ross
  • Joep
  • Barry
  • Janneke
  • Ruud
  • Jaleel
  • Juan

Ovens

Op zoek naar een nieuwe oven? Wij loodsen je erdoorheen!

Ovens worden in twee categorieën aangeboden: solo ovens en stoomovens. Solo ovens zijn over het algemeen multifunctionele heteluchtovens zonder magnetronfunctie. Ovens met magnetronfuncties worden ook wel combi-ovens of combi-magnetrons genoemd. Meer informatie daarover vind je terug in de categorie combi-magnetron.

De meeste ovens beschikken over (verzinkbare) draaiknoppen waarmee je de functie en temperatuur van de oven kunt instellen. Touch-bediening komt steeds vaker voor, met name bij compacte ovens en stoomovens. De nieuwste modellen ovens kun je zelfs bedienen en in de gaten houden met een tablet of smartphone vanaf de bank.

Een oven wordt heet, vaak ook aan de buitenkant. Ondanks dat veel ovens warmte geïsoleerd zijn kan de buitenkant evengoed heet worden. Er zijn tegenwoordig veel ovens met een inwendige koeler waardoor de oven sneller is afgekoeld na de bereiding van een gerecht. Heb je kinderen? Houd ze dan uit de buurt van de oven of neem een oven met kinderbeveiliging.

Assortiment ovens

Soorten ovens

Inbouw oven

Solo ovens zijn over het algemeen multifunctionele ovens zonder magnetronfunctie. Er zijn solo ovens verkrijgbaar die beschikken over de pyrolyse functie, een hittereinigingssysteem. Bij het inschakelen van dit systeem verhit de oven tot 500 graden waardoor aangekoekte etensresten, vetvlekken en spetters in as veranderen. Dit proces duurt ongeveer 1 à 2 uur en als de oven is afgekoeld hoef je er alleen nog een vochtig doekje doorheen te halen.

Er zijn ook ovens die zichzelf reiningen met behulp van water en stoom. Met deze zogeheten hydrolyse functie worden etensresten losgeweken en hoef je na een kort programma alleen nog een doekje langs de wanden te halen.

Assortiment inbouw ovens Meer informatie
Inbouw oven

Stoomoven

Een oven die in de afgelopen tien jaar een flinke technologische ontwikkeling doorgemaakt heeft, is de stoomoven. Een stoomoven bereidt je eten door middel van stoom en dat zorgt voor een zachte en gelijkmatige bereiding. Een stoomoven kan bijna alles wat een traditionele oven kan. Ontdooien, koken, sudderen en afhankelijk van het type is het met een stoomoven zelfs mogelijk om te braden voor een krokant korstje. Met een stoomoven haal je in vergelijking tot een solo oven het maximale uit je verse producten omdat smaken, textuur, vitamines en mineralen behouden blijven. En met een stoomoven is één ding zeker. Eten laten aanbranden of droogkoken is vrijwel niet meer mogelijk.

Assortiment stoomovens Meer informatie
Stoomoven

Belangrijke informatie

  • Ovens met een aansluitwaarde van meer dan 3,6 kW worden vaak geleverd zonder 5-aderig aansluitsnoer met perilex stekker. Deze dien je apart aan te schaffen
  • Houd spullen die kunnen beschadigen door warmte uit de buurt van de oven.
  • Veel moderne ovens hebben een eigen elektriciteitsgroep nodig.
  • Houd kinderen uit de buurt van de oven.
  • Vermijd schoonmaken met schuursponsjes en agressieve schoonmaakmiddelen om beschadiging te voorkomen.

Welk type ovens zijn er?

Een onmisbaar onderdeel van vrijwel iedere keuken is de oven. In ovens worden talloze soorten gerechten, maar ook bijvoorbeeld toetjes gebakken. Ze worden wereldwijd gebruikt en hebben vaak verschillende instellingen. Bij vrijwel iedere oven is het zo dat je zelf kunt instellen hoe warm deze moet worden en soms kun je bijvoorbeeld ook een tijd instellen. Ovens komen zoals gezegd erg vaak voor, maar de ovens zijn niet altijd hetzelfde. Er zijn immers verschillende soorten. Hieronder vindt je een aantal verschillende type ovens die er zijn.

De heteluchtoven

De heteluchtoven is een elektrische oven die aan de binnenkant op verschillende plekken ventilatoren heeft. De ventilatoren hebben de taak om ervoor te zorgen dat de warmte geleidelijk wordt verdeeld over de binnenkant van de oven. Ook kun je vaak zelf bepalen welke ventilatoren aan moet en welke uit. Een keuze die vaak wordt gemaakt is het gebruiken van de bovenste en de onderste ventilatoren.

De stoomoven

Bij een stoomoven is de werking eigenlijk erg eenvoudig. Zoals de naam al aangeeft produceert de oven namelijk stoom. De stoom wordt vervolgens gebruikt om hetgeen dat zich in de oven bevindt te bakken. Je voegt zelf water toe aan de oven zodat dit kan stomen. De oven gebruikt dan zelf dit water om de taken hiermee uit te voeren. Verder hoef je zelf vrij weinig te doen en wordt de hitte aan de binnenkant van de oven gecreëerd door de stoom van het water dat erin zit.

De pyrolyse oven

De pyrolyse oven is een unieke oven die zich vooral onderscheidt doordat het apparaat vuil deeltjes en restjes die zich nog in de oven bevinden zelf opruimt. Dit doet de oven namelijk door deze deeltjes te verbranden. De oven zorgt er eigenlijk dus voor dat alle deeltjes vet en viezigheid die na het bakken overblijven worden veranderd in kleine hoeveelheden as. Wel dien je achteraf natuurlijk het as uit de oven weg te vegen, maar dit is natuurlijk een stuk minder werk dan het zelf moeten schoonmaken van de hele oven.

De magnetronoven

De magnetron is in principe ook een oven, maar wordt vaak gezien als een apparaat dat even snel wordt gebruikt om etenswaren op te warmen. De magnetronoven maakt gebruik van microgolven. Het zijn veilige microgolven die niet radioactief zijn. Schadelijk voor de gezondheid zijn ze dus niet. Wat de golven in principe doen is het laten bewegen van de delen vocht die in de etenswaren zitten. Op deze manier maakt een magnetron je eten warm, door gebruik te maken van wrijving.

Welk type stoomovens zijn er?

Er zijn drie type stoomovens beschikbaar: de hoge druk, lage druk en combi-stoomoven waaraan oven- of magnetron functies zijn toegevoegd.

Hoge druk stoomoven
Hoge druk stoomovens zijn te vergelijken met een snelkookpan en vaak te herkennen aan een ronde deur. Gerechten zijn in deze stoomoven sneller klaar dan in een lage druk stoomoven. Hoge druk stoomovens zijn energiezuiniger, maar daar hangt wel een duurder prijskaartje aan.

Lage druk stoomoven
De meeste stoomovens op de markt zijn lage druk, ook wel drukloze stoomovens en werken met de normale druk. Het is hierdoor mogelijk om meerdere gerechten tegelijk te stomen. Daarnaast zijn deze stoomovens goedkoper dan de hoge druk variant.

Combi stoomoven
Een combi stoomoven is een oven met geïntegreerde stoomfunctie.

Stoomovens

Hoe wordt een stoomoven van water voorzien?

De meeste stoomovens beschikken over een reservoir dat je regelmatig dient te vullen met kraanwater om te kunnen stomen. Er zijn ook modellen die je kunt aansluiten op de waterleiding. Dit zijn de luxere stoomovens. Er zijn ook stoomovens waarbij je een beetje water op de bodemplaat giet voordat je je gerecht bereidt.

Tips bij overstappen van gas naar elektrisch fornuis

Steeds meer mensen kiezen ervoor om over te stappen van een gasfornuis naar een elektrisch fornuis. Een elektrisch fornuis wordt steeds meer beschouwd als het nieuwe en modernere koken. Elektrische fornuizen komen dan ook in steeds meer keukens voor en ze zijn geliefd bij vele mensen. Er zitten echter wel een aantal grote verschillen tussen gasfornuizen en elektrische fornuizen. Hieronder vindt je een aantal tips bij het overstappen van gas naar elektrisch fornuis.

Neem pannen met een platte bodem

Wanneer je een elektrisch fornuis neemt is het van cruciaal belang dat je gebruik maakt van pannen met een platte bodem. Alleen op deze manier kun je er namelijk voor zorgen dat het fornuis optimaal werkt. Het is ook goed om pannen te kiezen met een sandwichbodem. Bij een gasfornuis maakt dit niet erg veel uit, maar bij een elektrisch fornuis kan het niet nemen van een rechte bodem ertoe leiden dat het een stuk langer duurt om te koken of iets op te warmen.

Denk aan een langere opwarmtijd

Wanneer je voor het eerst gerechten gaat klaarmaken of etenswaren gaat opwarmen met een elektrisch fornuis zal het waarschijnlijk nog even wennen zijn dat dit wat langer kan duren. Het kan überhaupt al 10 minuten duren in sommige gevallen totdat het fornuis opgewarmd is. Een goede optie tijdens het koken kan zijn om dit alvast te laten opwarmen, terwijl je zelf nog iets anders voor het gerecht aan het voorbereiden bent.

Houd rekening met hitte na het koken

Uiteraard is het bij een gasfornuis zo dat je niet direct nadat er op gekookt is aan het fornuis moet zitten, maar bij een elektrisch fornuis is dit nog een stuk erger. De plaat blijft namelijk in de meeste gevallen erg lang warm. Er kunnen vergissingen voorkomen waarbij je kunt denken dat het fornuis al wel afgekoeld zal zijn, omdat dit bij een gasfornuis al het geval geweest zou zijn, Vergis je hier echter niet in en houd rekening met extra tijd voor het afkoelen van het fornuis.

Denk aan anders schoonmaken

Een elektrisch fornuis maak je heel anders schoon dan een gasfornuis. Het is uiteraard een heel stuk makkelijker. Dit komt met name omdat het volledige fornuis plat is. Wel is het een aanrader alvorens schoon te maken even na te gaan of je dit wel met de juiste middelen doet. Spuit of smeer niet zomaar de middelen die je op je gasfornuis spoot of smeerde ook op het elektrische fornuis.

Hoe meet je de nismaten?

Het is bij inbouwapparatuur belangrijk dat je de minimale maten van de nis aanhoudt. Bekijk in de video hiernaast hoe je de juiste maten opmeet. 

Hoe sluit je een oven aan?

Let bij de aanschaf van je nieuwe oven goed op of de oven wordt geleverd met een aansluitsnoer. Is dit niet het geval? Dan moet je zelf een 5-aderige perilex stekker kopen. Dit betekend ook dat je een 5-polig stopcontact nodig hebt in de keuken. Een perilex stopcontact wordt ook krachtstroomaansluiting genoemd. Zo’n stopcontact kan meer elektriciteit leveren dan een regulier stopcontact. Als je geen perilex stopcontact in de keuken hebt dan is het verstandig deze te laten installeren door een erkende elektricien om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Wat betekenen de symbolen op mijn oven?

De symbolen van een oven zijn soms lastig te ontcijferen. Wat betekent welk symbool en waarvoor gebruik je de welke functie precies? In de blog: Wat betekenen de symbolen op mijn oven? van Keukenloods.nl vind je een omschrijving. Handig!

Combi-steam ovens van Lancellotti en Steel

Combi-steam ovens van Lancellotti en Steel onderscheiden zich van andere stoomovens omdat gerechten worden bereid door een mix van hitte en stoom. De oven is perfect voor het bereiden van gerechten met een zachte structuur. De temperatuur in de oven kan hoger oplopen dan de 100 graden van een normale stoomoven en de vochtigheid kan worden ingesteld naar wens. Lancellotti en Steel combi-steam ovens zijn los en en in fornuizen verkrijgbaar.

Combi-steam ovens van Lancellotti en Steel

Pyrolyse

Pyrolyse is een zelfreinigingssysteem waarbij een oven zichzelf verhit tot ongeveer 500 graden. Al het vuil in de oven zoals aangekoekte etensresten en vetvlekken in as veranderen in 1 á 2 uur. Het as kun je na het afkoelen heel eenvoudig uit de oven vegen met een vochtig doekje.

Thermic Air ovens AEG

AEG ovens die uitgerust zijn met Thermic Air staan garant voor de perfecte bakresultaten ongeacht de plek waar je het gerecht of baksel in de oven zet. Onder-, boven- of middenin? Het maakt niet uit! Elke hoogte is geschikt. De Thermic Air ovens zijn daarnaast snel voorverwarmd en de bereidingstijd van je appeltaart en alle andere gerechten kan met deze technologie met 20% verminderd worden.

VarioSpeed technologie van Siemens en Bosch

De bakovens van Siemens en Bosch die de VarioSpeed functie hebben stellen je in staat om in maar liefst 50% van de bereidingstijd je heerlijke maaltijd op tafel te zetten. Door dit technisch snufje bereikt de oven namelijk sneller de bereidingstemperatuur. Hierdoor sta je minder lang te bakken en kun je sneller genieten van je bakcreaties.

Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.