• +3
  • Ross
  • Joep
  • Barry
  • Janneke
  • Ruud
  • Jaleel
  • Juan

Fornuizen

Op zoek naar een nieuw fornuis? Wij loodsen je erdoorheen!

Een fornuis is een combinatie van een oven met een kookplaat en in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Er zijn varianten die beschikken over een conventionele oven, een multifunctionele oven of meerdere ovens. Dit is erg handig als je meer dan één gerecht tegelijkertijd klaar wilt maken. Er zijn zelfs bepaalde fornuizen met een friteuse of grillplaat. Voor de kookplaat kun je kiezen uit een gas-, inductie of keramische kookplaat.

Een modern fornuis bevat vele functies en fabrikanten proberen de bediening ervan zo gemakkelijk mogelijk te maken. Er zijn versies met draaiknoppen, druktoetsen, tiptoetsen of een combinatie hiervan. Bepaalde modellen kun je zelfs bedienen met software op je tablet om zo bijvoorbeeld de oven alvast voor te verwarmen vanaf de bank. Ook zijn er fornuizen met één of meerdere displays waarop je de tijd en allerlei andere informatie kunt aflezen.

Vroeger waren deze apparaten vaak vrijstaand maar tegenwoordig worden ze steeds vaker strak ingebouwd tussen de keukenkasten, zodat ze in één lijn lopen met het werkblad. Ze zijn verkrijgbaar in breedtes tussen de 50 en 150 cm.

Ondanks dat de meeste ovens warmte geïsoleerd zijn, kan de buitenkant evengoed heel warm worden. Wees dus voorzichtig met kinderen. Tegenwoordig beschikken veel apparaten over kinderbeveiliging, maar controleer dit altijd voor de zekerheid.

Assortiment fornuizen

Soorten fornuizen

Gasfornuis

Een gasfornuis beschikt over één of meerdere ovens met een gaskookplaat en is in vergelijking met andere varianten voordelig in de prijs. Koken op een gas heeft een aantrekkelijkere beleving dan koken op een inductie of keramische kookplaat. Dit komt doordat je de vlammen onder de pan ziet. Als je graag wokt, is de optie met een wokbrander de beste uitkomst. Een ander voordeel is dat je geen speciale pannen nodig hebt.

Bedenk bij de aanschaf van een gasfornuis dat je een gasaansluiting en (vaak) een aparte elektrische groep in de meterkast nodig hebt voor de oven(s).

Assortiment gasfornuizen Meer informatie
Gasfornuis

Inductie fornuis

Een inductie fornuis is een combinatie van één of meerdere ovens met inductiekookplaat. Koken op deze manier is de veiligste kooktechniek. Deze plaat maakt gebruik van een magnetisch veld dat de pan opwarmt en niet de kookplaat zelf. Als je de pan van de kookzone af haalt, koelt de kookplaat snel af. Er is dus geen sprake van open vuur en je brandt je niet snel aan de kookplaat. Daarnaast is koken op inductie de energiezuinigste kooktechniek (rendement van 80% à 90%). Je moet bij de aanschaf van een inductie fornuis wel controleren of je pannen geschikt zijn. Niet alle pannen kun je gebruiken voor inductie.

Assortiment inductie fornuizen Meer informatie
Inductie fornuis

Keramisch fornuis

Een keramisch fornuis is een combinatie van één of meerdere ovens met een keramische kookplaat. Spiralen in de keramische kookplaat worden verwarmd en hierdoor gloeien de kookzones rood op als je de plaat inschakelt. Een keramische kookplaat blijft na gebruik nog een half uur warm. Houd hier rekening mee met de schoonmaak omdat je je hier flink aan kunt verbranden. De restwarmte kan ook in je voordeel werken omdat je pannen warm kan houden op de kookplaat. Het rendement op energie is gemiddeld 60% en keramische fornuizen gaan langer mee dan inductiefornuizen.

Assortiment keramische fornuizen Meer informatie
Keramisch fornuis

Belangrijke informatie

  • Gasfornuizen worden geleverd zonder gasslang.
  • Inductie en keramische kookplaten worden geleverd zonder stekker (perilex) en vaak zonder aansluitsnoer (5-aderig).
  • Plaats het fornuis uit de buurt van spullen die kunnen beschadigen door warmte.
  • Veel fornuizen hebben een eigen elektriciteitsgroep nodig.
  • Houd kinderen uit de buurt van het fornuis.
  • Gebruik bij het reinigen van je fornuis geen schuursponsjes of andere agressieve schoonmaakmiddelen.

Welk type ovens zijn er?

Er zijn verschillende soorten ovens verkrijgbaar voor het fornuis. In grote lijnen zijn er drie soorten ovens. Deze verschillen vooral in het aantal functies, maar ook de techniek van de oven is soms anders.

Conventionele oven
Een conventionele oven is een elektrische oven met twee verwarmingselementen, één in de boven- en onderwand. Deze zijn vaak apart te regelen waardoor je bijvoorbeeld de bodem van een pizza nog even kan doorbakken als de bovenkant al klaar is. Over het algemeen zijn conventionele ovens simpele apparaten met één of twee functies en relatief goedkoop.

Gasoven
Bij een gasoven wordt de oven verwarmd door een gasbrander onderin de oven. Een gasoven is soms voorzien van een (elektrische) grill. Ook kan het fornuis over een hetelucht functie beschikken waardoor met een ventilator de warmte door de oven wordt verspreid voor een gelijkmatige garing. De meeste gasovens bedien met je met voorgeprogrammeerde draaiknoppen voor temperatuur standen tussen de 140 en 280 graden. Een voordeel van een gasoven ten opzichte van andere ovens is dat de luchtvochtigheid tijdens het bakken hoog blijft waardoor vlees en vis malser blijft, en brood beter te bereiden is.

Heteluchtoven
Een heteluchtoven is een elektrische oven met een ventilator. Hierdoor worden gerechten heel gelijkmatig gegaard. Het is bij een heteluchtoven niet nodig om je gerecht of baksel middenin de oven te zetten. Daarnaast zijn heteluchtovens vaak sneller op temperatuur dan andere ovens.

Multifunctionele oven
Een multifunctionele oven is de uitgebreidere variant van de elektrische heteluchtoven en biedt de meeste bakmogelijkheden. Een multifunctionele oven is uitgebreid met bijvoorbeeld een ontdooistand, een pyrolyse reinigingssysteem of bijvoorbeeld een stoomfunctie.

In welke maten zijn fornuizen verkrijgbaar?

Fornuizen zijn er in veel verschillende maten en in de regel geldt: een breder fornuis biedt meer mogelijkheden en functies. Het kleinste fornuis is 50 centimeter breed, beschikt over vier pitten en is een goede oplossing als je weinig ruimte in de keuken hebt. De meest gangbare maat voor een fornuis is een breedte van 90 centimeter. Vanaf deze afmeting zijn fornuizen over het algemeen van aantrekkelijker design. Fornuizen die breder zijn dan 90 centimeter beschikken vaak over meerdere ovens zodat je verschillende gerechten tegelijk kunt maken.

In welke maten zijn fornuizen verkrijgbaar?

Hoe sluit je een fornuis aan?

Fornuizen worden meestal geleverd zonder aansluitmateriaal en dat houdt in dat je zelf een gasslang en/of aansluitsnoer dient aan te schaffen. 

Gasfornuis
Om het gasfornuis aan te sluiten op de gasaansluiting heb je een RVS gasslang, teflon tape (gastape) en een m24 koppelstukje nodig. Het is verplicht een RVS gasslang te gebruiken en niet een rubberen slang in verband met de veiligheid.

Inductie en keramisch fornuis
Een inductie of keramisch fornuis kan niet zomaar worden aangesloten op een standaard 2-polig stopcontact. Hiervoor heb je een 5-polig, oftewel perilex stopcontact voor nodig. Een perilex stopcontact, ook wel krachtstroomaansluiting genoemd, kan meer elektriciteit leveren dan een normaal stopcontact.

Als je niet over een perilex stopcontact beschikt in de keuken dan is het verstandig om deze te laten installeren door een erkende elektricien om gevaarlijke situaties te voorkomen. Voor de aansluiting van je fornuis op het perilex stopcontact heb je een 5-aderig aansluitsnoer met perilex stekker nodig. Houd ook in de gaten of je een 2-fasen of 3-fasen aansluiting nodig hebt voor het fornuis.

Dual Fuel van Boretti

Krachtig wokken en zacht sudderen? Fornuizen van Boretti met een Dual Fuel wokbrander kunnen het! De wokbrander heeft een binnenste en buitenste ring die je apart kunt regelen om de pan van de gewenste verhitting te voorzien.

Dual Fuel van Boretti

Combi-Steam Maestro

Lancellotti fornuizen met Combi-Steam technologie maken gebruik van een combinatie van hetelucht en stoom voor het perfecte bakresultaat. Reguliere ovens werken alleen met hete lucht en dat onttrekt vocht uit de oven waardoor eten uitdroogt. Smaak, voedingsstoffen en vitamines blijven tijdens bakken met een fornuis van de Maestro lijn van Lancellotti beter behouden, dankzij de Lancellotti Combi-Steam technologie die de luchtvochtigheid in de oven op 100% houdt. Gerechten blijven hierdoor lekker mals én zijn ook eerder klaar.

Combi-Steam Maestro

Wokbranders

Wil je als een professionele kok wokken op een gasfornuis? Dat kan! Veel gasfornuizen zijn de laatste jaren doorontwikkeld en voorzien van echte wokbranders waarmee je heerlijke gezonde gerechten in een handomdraai kunt klaarmaken.

Wokbranders

Frytop

Boretti heeft prachtige fornuizen in het assortiment met een frytop. Een frytop is een zware RVS bakplaat waar je vlees, vis en groentes tegelijk op kunt bakken, zonder pannen te gebruiken! De frytop is opgebouwd uit verschillende lagen staal en hierdoor zeer hittebestendig. Vlees of vis wordt direct dichtgeschroeid waardoor smaak en vitamines goed behouden blijven tijdens het bakken. Olie of boter is bijna niet nodig en dat maakt koken met een frytop super gezond!

Frytop

Thermobeveiliging

Een gasfornuis met thermobeveiliging zorgt ervoor dat er geen kans meer is op het ontsnappen van gas. Als de vlam tijdens het koken zomaar uitgaat door bijvoorbeeld een windvlaag, dan wordt dit opgemerkt door een sensor die het gas dan automatisch afsluit.

Thermobeveiliging
Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.